Holocaust Memorial Day VU

Op woensdag 27 Januari organiseerde de Vrije Universiteit een bijeenkomst vanwege de Holocaust Memorial Day, een jaarlijks gebeuren. Dit keer stond het studentenverzet van toen, en solidariteit van studenten nu, centraal. De middag begon met een lezing van professor Wim Berkelaar over studentenverzet aan de VU in de Tweede Wereldoorlog. Hierop volgde een gesprek met Armin Ghazaei, een jongeman die actief was in het studentenverzet in Iran, en mede daarom gevlucht is naar Nederland. Aan het eind kwam een aantal studenten, veelal van de VU, aan het woord over de verschillende manieren waarin zij actief zijn bij organisaties die vluchtelingen helpen.

Ik werd uitgenodigd om samen met Anna Lakmaker kort te vertellen wat onze organisatie, Family on a Mission doet, en hoe en waarom we daarbij actief zijn. We begonnen met de korte documentaire die Anna had gemaakt van onze Missie 7 (zaterdag 19 december 2015). Het was maar een korte presentatie, aangezien anderen ook vertelden over organisaties. Deze waren onder andere gericht op onderwijs van vluchtelingen die al in Nederland in de juridische molen zitten. Ook werd er verteld over een organisatie die op Amsterdam Centraal vluchtelingen opvangt en de weg wijs maakt op het moment van aankomst. Een cruciale en zware onderneming.

Aanvankelijk vond ik het zelf moeilijk om wat over onze organisatie te vertellen, want hoewel belangrijk, geenszins te vergelijken met het studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Hoe belangrijk en soms zwaar ook, wij lopen nooit de risico’s die de studenten van toen liepen onder de bezetter. Toch was het een goed opgezet programma met veel positieve reacties uit de zaal, zowel voor het geheel, als voor onze organisatie. Ik hoop dat we meer van dit soort lezingen kunnen bijwonen om meer aandacht voor onze organisatie, maar vooral voor de zware omstandigheden waarin vluchtelingen hier én onderweg nog steeds mee te maken hebben.

Wolf

Allround Hero